Jdi na obsah Jdi na menu
 

Automatické zavlažování

certifikovaná instalační firma - Zahradycerny Automatický závlahový systém Hunter.

Instaluji profesionální automatický závlahový systém Hunter, jako certifikovaná instalační firma - Hunter partner. díky tomu vám mohu poskytnout nadstandartní záruku na klíčové komponenty systému  a to 5 a 10 let.Tato záruka platí dodržení nasledného servisu závlahy to je zazimování závlahy a jarní spuštění.

Základní popis AZS

Mezi základní prvky patří vlastní postřikovače, dále jsou to plastové trubní podzemní rozvody z polyetylénu, nadzemní kapkové potrubí, elektromagnetické ventily, elektrorozvody, ventilové šachty, solenidni-ventily-v-sachte.jpgovládací jednotky, dešťové a vlhkostní senzory, senzory měření intenzity slunečního záření, filtrační zařízení a celá řada dalšího příslušenství. Pokud zdrojerotacni-postrikovac-hunter.jpgm vody není vodovod, potom je  součástí závlahového systému i čerpadlo a jímka na vodu. Postřikovače fungují ideálně s tlakem třech atmosfér, takže čerpadlo musí udržet konstantní tlak bez výkyvů.

Závlaha trávníků

Při zavlažování trávníků se používají hlavně výsuvné postřikovače, které tlakem vody vysunou rozprasujici-vysecovy-postrikovac-hunter.jpgtělo s tryskou nad trávník, kde zůstanou po celou dobu zavlažování. Poté se opět automaticky zasunou zpět pod povrch. Celá zavlažovaná plocha je rozdělena do několika logických částí potrubni-rozvod-k-jednotlivym-postrikovacum.jpg(sekcí), ve kterých závlaha probíhá samostatně s možností odlišného nastavení. Toto rozdělení je často nutné, ale i výhodné, z několika důvodů. Nutné proto, že zdroj vody není dostatečný pro zavlažování celé plochy najednou všemi postřikovači. Výhodou rozdělení je i to, že lze zavlažovat jednotlivé sekce kratší nebo delší dobu případně několikrát, to je důležité v případech světlo a stín nebo svah a rovina.

Závlaha výsadeb

Nejvhodnější pro rostliny je zálivka přímo ke kořenům, eliminuje to zbytečný odpar a snižuje kapkovaci-potrubi-16mm-2l-h.jpgriziko plísní oproti zálivce i na list. Používá se  kapkové potrubí o průměru 16 mm, které má v sobě většinou po 30cm  kapkovače, což jsou membrány, které propustí v místě kapkovače 2l/h. Celý rozvod kapkového potrubí se dává pod mulčovací  textilii a mulč. K řídící jednotce se připojuje jako samostatná sekce. Existuje i tenká kapkovací trubička do skleníků, nebo truhlíků. Rostliny z pravidelnou zálivkou, která bere sama v úvahu počasí pro výpočet dení dávky lépe prosperují a znatelně rychleji rostou.

Údržba automatické závlahy

Údržba závlahy spočívá hlavně v podzimním vypuštění - vyfoukáním kompresorem.

Po jednotlivých sekcích se postupně vyžene voda z potrubí aby v postřikovačích nezamrzla a nepoškodila je. to z pravidla provádím nasledně také já případně postupně naučím zákazníka jak.

Jarní údržba spočívá hlavně ve správném seřízení trysek a postřikovačů a kontrole plné funkčnosti systému.

 

 

Cena automatické závlahynapojeni-a.z.s.-primo-na-vrt-napajici-rodinny-dum.jpg

Cena celého systému automatické závlahy je různá.

Nejvíce záleží na velikosti a tvaru zavlažované plochy a na zdroji vody.

Bude stát více systém, který bude muset mít vodárnu, než systém připojený na vodovodní řad.

Velmi orientačně však počítejte s investicí v rozpětí od cca 30 – 80tis. Kč za kompletní dodávku na klíč. S tím, že 30tis. Kč odpovídá malé zahradě s vyřešeným zdrojem vody a 80tis. Kč odpovídá ploše zahrady cca 500 -800m2.

Než si tedy řeknete zda je to moc nebo málo, uvědomte si, prosím, kolik vody a času můžete ušetřit a jaké pohodlí vám takový systém nabídne. Vzhledem tomu, že přirozeně na většině území ČR naprší za rok zhruba třetina potřebné vody pro kvalitní trávník, je to jediný způsob jak stále kvalitního a svěže zeleného trávníku dosáhnout.