Jdi na obsah Jdi na menu
 

Voda v zahradě

p8017192.jpgVoda v zahradě.

Voda je esteticky velice cenným prvkem v zahradě. Nejlépe vinikne v pohybu a zrcadlením zahrady ve vodní hladině. 

U všech zahradních vodních prvků je nutné mít dostatecně dimenzované filtry a celkovou koncepci aby voda zůstavala i v umělém oběhu přírodně čistá..

p9025373.jpg

 

Jezírka

Okrasná jezírka

Jejich velikost může být přibližně od 4m3 - 40m3

Mohou mít různý tvar, mohou mít ostrůvek nebě přez jezírko může vést ceta, třeba přež most

 

Koupací jezírka

Zpravidla mají přez 50 m3 vody, takže vyžadují složitější filtrační systém a nevyplatí se na filtrační technoligiji šetřit, aby biotop fungoval musí stavba být rádně dimenzována koupací jezírko by mnělo mít dostatecný rozliv mnělké vody kde vodní rostliny spotřebovávají živiny z vody a napomáháji tak udržení čisté vody. Dostatečně velký a osázený rozliv je přírodní kořenovou čističkou ta spolu s mechanicko biologickou filtraci a UVC lampami zabraní rustu řas a sinic. Poslední důležitou věcí je Dostatečná okysličenost vody. I když v jezírku nejsou ryby musí být voda dostatečně okysličená jinak se ve vodě vyvíjí anerobní druhy bakterijí které spůsobují zahnívaní vody.

 

Potoky

Většinou umělý potok bývá součástí jezírka nebo propojuje kaskádovité jezírka. Provení i průtoky se můžou podle realizace dost lišit. Potok může být realizovan jako "horský" kde voda tvoří malé laguny a přepadá přez kameny malími vodopady. nebo naopak koryto může být zpevněné a muže napajet třeba vodní herní prvky pro děti...

 

Pokud by sklon pozemku umožnoval i samostatný potok, musí mít dostateně velkou nádrz zapuštenou pod terénem. Takováto varianta je vhodná třeba pro zahrady z dětma .

 

uzavřený obeh vody

Použiva se pro fontany a další zahradní prvky kde voda steéka například po kameni a strací se jakoby v kačírku, kde je odváděna do nádrže z čerpadlem. U věčiny takovýchto instalací není nutný filtr, doporučuji ale použit UVC Zářič aby se voda nekazila.