Jdi na obsah Jdi na menu
 

Výsadba rostlin

Výsadba

Výsadba stromů

vysadba-baloveho-stromu-v-miste-travniku---ohrobec.jpgVětšinou následuje bezprostředně po terénních úpravách. Při ní je třeba dohlédnout na individuální potřeby jednotlivých druhů rostlin, jako je pH, živnost a propustnost půdy. vysadba-vrostleho-baloveho-stromu---ohrobec.jpg

Vzrostlé stromy je potřeba ukotvit pomocí kůlů. Jehličnany se kotvý zpravidla jedním kůlem naopak vzrostlé listnáče třemi kůly s příčkami a úvazkem. Kmeny stromů se chrání jutovou bandaží, chrání kůru proti mrazu a slunci.

 

Výsadba Keřů

Z pravidla se provádí po výsadbě stromů a to v následujícím postupu – vykopání dostatečně velké jámy, promíchání stávající půdy s přidaným substrátem, přidání tabletového hnojiva s postupným uvolňováním, usazení rostliny a její dostatečné udusání do zeminy. Po vysázení všech rostlin je nutné je důkladně zalít vodou.

Mulčování

Je zakrytí záhonu proti odparu vody a růstu plevele. Většinou zasypáním mulčovací kůrou nebo kačírkem.

Mulčovací textilie

Použití mulčovacích textiliji zvyšuje účinost mulče a prodlužuje životnost mulčovací kůry. Používají se dva typy textilie tkaná a netkaná. Tkaná textilie má dlouhou životnost cca 20let a účině brání růstu plevele a brání částečně odparu vody. Netkaná textile má stejné vlastnosti ale kratší životnost cca 3-4 roky.

 

Textilie s kůrou chrání rostliny proti klimatickým výkyvům a omezuje odpar vody. Dalším důležitým přínosem mulčování je zvýraznění obrysu rostlin a hlavně brání růstu plevele.